Kovat karamellit


AINEKSET:

PERUSMASSA:
1dl vettä
450g sokeria
125g rypälesokeria (dekstroosia)

Appelsiinin makuiset karkit:
1dl vettä
450g sokeria
125g rypälesokeria (dekstroosia)
1tl sitruunahappoa
1ml keltaista karamelliväriä
1,5ml appelsiiniöljyä

Kovat salmiakkimakeiset:
1dl vettä
450g sokeria
125g rypälesokeria (dekstroosia)
2rkl lakritsijuuriuutetta
2rkl ammoniakkisuolaa

Eucalyptusmakeiset:
1dl vettä
450g sokeria
125g rypälesokeria (dekstroosia)
10-20 tippaa vihreää karamelliväriä
1,5 - 2ml eucalyptusöljyä

Kovat lakritsimakeiset:
1dl vettä
450g sokeria
125g rypälesokeria (dekstroosia)
4rkl lakritsijuuriuutetta
2rkl ammoniakkisuolaa
1m tähtianisöljyä

Lakritsikaramellit/turkinpippurit:
1dl vettä
450g sokeria
125g glukoosia
6rkl lakritsiuutetta
(2 rkl suolaa)
(1/2 - 1rkl cayennepippuria)

Happamat sitruunakaramellit:
1dl vettä 
450g sokeria
125g glukoosia
2 - 4tl sitruunahappoa
80 tippaa porkkanaväriä
45 tippaa sitruunaöljyä

Piparminttukaramellit:
2dl vettä
500g sokeria
1/2rkl väkiviinaetikkaa (10%)
n. 15 tippaa piparminttuöljyä
punaista elintarvikeväriä
(kun teet piparminttumakeisia, sinun täytyy osa karamellimassasta värjätä punaiseksi)


Ohje:
1. Taittele pyyhe ja aseta se pöydälle. Aseta pyyhkeen päälle leivinpaperiarkki. Sivele teflonkudoksen tai silikonialustan kummallekin puolelle vähän ruokaöljyä ja asettele kudos leivinpaperin päälle. Sivele öljyä myös muoviraappoihin ja saksiin. Käytä hanskoja karamellia käsitellessäsi (ettei massa polta käsiäsi)

2. Kaada kattilaan vesi, sokeri ja dekstroosi. Sekoittele täydellä teholla kannen alla.

3. Kun sokeri on sulanut kokonaan, ota kansi pois ja laita lämpömittari kattilaan. Älä anna mittarin koskettaa kattilan pohjaa, tai se näyttää väärää lukemaa.

4. Keitä seosta kunnes lämpötila on tasan 162 astetta ja kaada seos sitten teflonalustalle. 

5. Odota n. 30 sekuntia. Tässävälissä ripottele halutessasi sekaan sitruunahappoa, lakritsijuuriuutetta tai ammoniakkisuolaa ja sen jälkeen karamelliväri. Sekoittele muoviraappoja nostellen ja taitellen sivuilta toiselle, jotta väriaine sekoittuisi. 

6. Kun seos on hieman jähmettynyt, lisää joukkoon makuaromit- ja öljyt. Jatka sekoittelua raapoilla kunnes seos on tarpeeksi jäähtynyt ja voit jatkaa käsin.

7. Kokoa seos yhteen kasaan ja vedä siitä nauhoja, joista voit tehdä karamellejä tai muotoilla tikkareiksi. Voit myös vetää seoksen pitkäksi nauhaksi, taittaa päät yhteen ja vetää uudelleen että saat ilmaa mukaan. Seosnauhasta voi leikata karkin kokoisia paloja. 
Huom! Kannattaa pitää vastaleikatut karamellit erillään toisistaan, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa. 
Huom! Kun venyttelet karamellimassaa, muuttuu sen koostumus ja siitä tulee silkinhohtoista. Se pysyy myös kauemmin notkeana.
Huom! Leikkaaminen täytyy tehdä nopeasti, sillä massa jähmettyy todella nopeasti!!!

8. Kun karkit ovat hieman jäähtyneet, kääri ne tiukasti sopivaan paperiin, tai kierittele niitä tomusokerissa. 

Salmiakkikaramelleissa kaada hieman lakritsijuuriuutetta astiaan jossa salmiakit tullaan säilyttämään. Lisää salmiakit astiaan ja sekoittele, jotta jauhe tarttuu makeisten pintaan.
Karamellit säilyvät noin 3 kk lasi- tai peltipurkissa.

Kommentit

Suositut tekstit